Måndag den 30 november 03:32
Inloggade medlemmar: 0
Other visitors: 92
Todays Swedish nameday: Anders och Andreas
 
Annonser: 
 
 
 
 
 
 

Ta bort dålig lukt

Uppdaterad: 1 januari 2011

Alla har vi varit med om att det luktar illa ibland och det beror oftast på att bakterier frodas, men ibland kan det även bero på andra saker som t.ex. brand, cigarettrök eller kemikalier. Här är lite vardagstips för att få bort dålig lukt i hemmet som baseras på ättika och bikarbonat.

Dålig lukt i hus/hem

Om det är luktar illa i huset/hemmet kan man ställa en skål med vatten/ättika i rummet, ättikan äter nämligen upp dålig lukt. Istället för ättika kan man använda ättiksprit som är utspädd ättika. Det är ganska effektivt även mot brandrök och cigarettrök och något som försäkringsbolagen rekommenderar att göra när brandrök har bitit sig fast i rummen.

Dålig lukt i avlopp

Att det luktar illa i avloppet kanske inte är så konstigt, men det bör inte göra det eftersom det finns ett vattenlås som håller odören borta. Men om det ändå luktar illa i avloppet så kan man få bort det enkelt genom att hälla i ättika och sedan bikarbonat. Låt det stå en stund och skölj sedan med varmt vatten.

Dålig lukt i sopskåpet/blöjhinken

Man kan råda bot på illaluktande sopskåp genom att strö ut lite bikarbonat i botten på sophinken. En annan lösning är att ställa in en skål med ättika eller ättiksprit.

Illaluktande kläder

illaluktande kläder, som t.ex skjortor med svettlukt eller cigarettrök som sitter i även efter tvätt, kan man oftast också få bort genom att man använder ättika. Blöt kläderna som luktar illa med hjälp av ättika, använd inte mer än ett par dl per plagg och tvätta dessa direkt i tvättmaskinen innan ättikan torkar ut. Ättikan bleker inte så det fungerar därför även väldigt bra med färgade kläder.

Tvätt/diskmaskinen har dålig lukt

Det fungerar alldeles utmärkt att även använda ättika i facket för tvättmedel/diskmedel och köra utan disk/tvätt på snabbprogrammet för att få bort dålig lukt i diskmaskinen eller tvättmaskinen.

Ta bort dålig lukt i skor

Den dåliga lukten i skor utvecklas av värme och fukt (bakterier som frodas) så alla metoder som tar död på bakterierna är effektiva:

  • Låt dem torka mellan användningarna, låt de stå på en torr plats i flera dagar.
  • Frys ned skorna några timmar, ställ de i frysen eller ute om det är minusgrader. Se därefter till att torka dem ordentligt över natten genom att lägga i tidningspapper. Det går även bra att lägga in de i ett torkskåp, men använd ändå tidningspapper i skorna.
  • Med bikarbonat i skorna kan man även få bort lukten, låt de stå med bikarbonat över natten.
  • Tvätta i tvättmaskin med minst 60 grader, kolla dock att de tål maskintvätt och torka de i torkskåp eller med att stoppa i tidningspapper.

Ett bra sätt att motverka dålig lukt i skorna är att använda två par och växla mellan dessa från dag till dag. Förutom att man effektivt minska risken för lukt så ökar man även livslängden väsentligt på båda skorna.

Avloppet

Om det luktar illa från avloppet kan man även där hälla i ättika och sedan lite bikarbonat. Låt lösningen få verka en stund (30 minuter), sedan sköljer man avloppet länge med hett vatten.

 
 
Annons